Pages

Wednesday, March 13, 2013

WAZE

Pernah tak dengar apps yang bernama Waze? Aku yakin ramai yang tahu n pernah guna or sedang menggunakan apps ni. Tambah-tambah pulak kalau guna iPhone or iPad, or ape saja handphone yang support o.s Android sebab apps ni antara apps yang biasa aku jumpa dalam iPhone kawan-kawan aku. Bagi aku, apps ni diantara apps yang selalu aku guna bila travel masuk K.L or nak mengelak traffic jammed or kalau aku nak pergi ke satu tempat yang aku sendiri tak tahu jalan. Kepada yang masih baru dengan apps Waze ni, lets chekidout.




Pada pendapat dan pemerhatian aku, Waze ni boleh dikatakan apps yang tergolong dalam kategori "all-rounder" sebab menggabungkan fungsi GPS + Social Community. Hahaha. Sebab apa social community? Sebab Waze ni bergantung kepada user sendiri untuk kebanyakkan fungsi yang ada. Tagline Waze tu sendiri dah cakap yang "Outsmarting  Trafficc, Together". Bermaksud data yang apps ni kumpul dari user, akan digunakan balik untuk tolong user yang lain dalam fungsi-fungsi lain macam info traffic jammed, roadblock polis, speedtrap polis, AES camera, dan macam-macam lagi lah.




U.I yang biasa dilihat dalam Waze ni (kalau dalam K.L lah). Lining merah tu bermaksud jalan tersebut teruk sangat traffic jammed nya. Better cari jalan lain lah. Ikon yang kecik-kecik n macam-macam gaya tu adalah registered user lain yang sedang mnggunakan Waze. So kalau dah ade Waze tu, pastikan anda sign-up dulu kalau x ade account. Tak kene bayar pun. :)






Ada beberapa jenis warna yang digunakan untuk indicate tahap sesaknya satu-satu jalan tu. Semakin gelap warna jalan tu, semakin sesak lah jawabnya. So rancang laluan perjalanan anda dengan elakan lalu di jalan yang sesak demi untuk tidak menyesakkan lagi jalan tersebut ok?




User jugak boleh hantar report ke Waze kalau-kalau terjumpa sesuatu yang boleh direportkan. Contohnya kamera AES, roadblock polis sampailah ke hujan lebat di satu-satu tempat. Dengan report ni jugaklah yang akan Wazer (term untuk user waze) lain akan lebih alert dengan jalan raya dan sempat pasang tali pinggang kereta sebelum disaman polis. :)

: Drive Safe. Remember your loved one

4 comments:

  1. kena daftar nie.. bagus tuk perjalanan pi kat KL nanti.. terbaek laa bro...
    nice sharing.. aq suke.

    ReplyDelete
  2. pernh tgk apps ni tp tak terlints lak nk download. hee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...