Pages

Thursday, February 28, 2013

Cuti-cuti CNY 2013


Sebelum balik kampung haritu (CNY), dalam kepala ni da siap list down dah semua xtvt2 yang nak buat. Punya la eksaited nak balik kampung. Dari plan memancing straight dari petang sampai pagi esok di "Alcatraz  Malaysia" (Pulau Jerejak) sehingga ke nak bergayut-gayut macam monyet di Escape Adventureplay kat Teluk Bahang. Tapi kesudahannya macam biasa dan boleh dijangka. Planning nya yang lebih, cuma proses implement nya yang kurang. Cuti 5 hari burn macam tu sahaja. Cuma diisi dengan pergi tongkat dagu di majlis kahwin kawan-kawan dan main bowling. Gila meronta jiwa aku kat rumah time cuti. Susah payah bawak balik joran, naik bas pulak tu tapi x jadi memancing pulak. 

Then tiba-tiba aku dapat mesej whatsapp dari Wan GEbu (membe sekampung) ajak pergi try satu kolam baru waktu last day aku kat penang. Fuhh. Macam baru dapat tonik. Terus rasa bermaya satu hari. Sarung seluar terus pinjam kereta ayah ntuk pergi cari umpan dan perkakasan yang perlu. Tempat yang dituju mestila TCE Tackle area butterworth. Senyum je apek tua yang jaga kedai tu bila nampak aku. Sebab dia tahu untung besar dia tengah hari tu. Level peramahnya apek tu terus sampai tahap satu family tapi lain keturunan. Demmit.


Pkul 4 baru bertolak pegi. Makan masa dekat sejam jugak la nak sampai. Sampai je tak buang masa dah. Gaya turun kereta masing-masing macam pro-angler level ikan 20 kilo keatas. Menjeling tajam pemancing lain maybe sebab cuak dengan kehadiran kami. Terus prepare apa yang patut. Tapi malangnya, kolam tu kolam air masin. Mati-mati si Wan GEbu ni cakap yang kolam ni kolam air tawar. Rugi dah duit aku beli segala macam umpan ntuk kolam air tawar. Nak tak nak kena la labur duit lagi beli umpan hidup kat kolam tu. Jadilah daripada balik macam tu je. Malu besar kot kat orang lain kalau diorang tahu yang kami balik sebab salah prepare barang untuk kolam.


Kolam memancing no-name, Semeling, Kedah D.A

dan hasilnya selepas 3 jam tongkat dagu dan gelak ketawa,.......


Siakap 1.2++ kilo seekor. Alhamdulillah rezeki hari ini. Daripada balik tangan kosong lagi. Esoknya aku mintak tolong mak aku bakar n makan dengan air asam. Nyum2......


Friday, February 1, 2013

Pembelajaran Seumur hidup.


Siapa cakap yang bila dah masuk alam pekerjaan, da tamat proses pembelajaran? Nak pergi interview keja pon nak kena belajar balik apa yang kita dah belajar dulu. Buatnya interviewer tanya soalan pelik2, mau tergagap2 nk jawab. 

Hidup itu sendiri satu proses pembelajaran yang mana kita akan habis belajar bila dah pergi tok imam yang bacakan talkin untuk kita untuk mengajar kita tentang apa yang perlu dijawab kepada "Interviewer" kita suatu masa nanti walaupun sudah kita ketahui yang ianya sudah x boleh dimanfaatkan oleh kita lagi dan hanya sekadar peringatan kepada yang hadir di majlis itu nanti.

~Dont stop learning. A person is considered dead when he/she stop to learn~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...