Pages

Wednesday, November 25, 2009

~Hari raya AidilAdha A.K.A Korban datang lagi~


Assalamualaikum tO all readers.



Hari jumaat nie, kita umat islam sekali lagi akan menyambut satu hari yang agak penting la dalam kalendar islam iaitu Hari Raya Aidiladha. Aidiladha nie sebenarnya kalau korang prasan, ada banyak nama lainya macam contohnya, raya haji dan raya korban..anyway x kesah le memana satu pon sebab semuanya sama, tetap Raya Aidiladha.

Sebut aja raya, semua orang sure x sabaq2 nak ternanti2 x kira lah raya haji ka or raya Posa, untuk menunaikan sembahyang sunat raya kan???.. (Iyoolah tuee..wajib pon kadang x terbuat...) Or maybe ada segelintir Puak pulak yang
ternanti2 detik tue dengan siap sepersalinan serba baring, serba duduk dan serba berdiri untuk dipertandingkan dalam kategori pakaian sapa plg mahal, cantik or baju sapa ada labuci plg??...

anyway mana2 pon x kesah..sebab dlm masyarakat kita benda2 cmneh dah sinonim kan...but, dalam keghairahan menyambut tue....thukah kita makna sebenar disebalik AidilAdha tue? or adakah aidiladha tue bagi kita hanya satu lagi hari cuti wajib yang kita boleh relaks kat rumah sambil baring makan ketupat dan rendang depan tv?...mari kita sama2 lihat quote yang aku ambik palg simple dlm wikipedia..

"
Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan
Aidiladha dan
Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam.

10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak awal sedikit
Hari Raya Aidil Fitri..."

Huu...srry aa klu pendek sangat...kalau nak panjang lagi, boleh aa saudara/i google sendiri kat tenet yer....anyway, AkOoo juGa nak menguCapkn "SELAMAT HARI RAYA AIDiLADhA KepADA UMAT ISLAM SELURUHNYA, X KIRA ANDA DIMANA..,SEMOGA DENGAN HADIRNYA AIDILADHA KALI INI, KITA LEBIH MEMAHAMI ERTI PENGORbaNAN yanG SEBENARNYA.."..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...