Pages

Wednesday, November 25, 2009

~Hari raya AidilAdha A.K.A Korban datang lagi~


Assalamualaikum tO all readers.



Hari jumaat nie, kita umat islam sekali lagi akan menyambut satu hari yang agak penting la dalam kalendar islam iaitu Hari Raya Aidiladha. Aidiladha nie sebenarnya kalau korang prasan, ada banyak nama lainya macam contohnya, raya haji dan raya korban..anyway x kesah le memana satu pon sebab semuanya sama, tetap Raya Aidiladha.

Sebut aja raya, semua orang sure x sabaq2 nak ternanti2 x kira lah raya haji ka or raya Posa, untuk menunaikan sembahyang sunat raya kan???.. (Iyoolah tuee..wajib pon kadang x terbuat...) Or maybe ada segelintir Puak pulak yang
ternanti2 detik tue dengan siap sepersalinan serba baring, serba duduk dan serba berdiri untuk dipertandingkan dalam kategori pakaian sapa plg mahal, cantik or baju sapa ada labuci plg??...

anyway mana2 pon x kesah..sebab dlm masyarakat kita benda2 cmneh dah sinonim kan...but, dalam keghairahan menyambut tue....thukah kita makna sebenar disebalik AidilAdha tue? or adakah aidiladha tue bagi kita hanya satu lagi hari cuti wajib yang kita boleh relaks kat rumah sambil baring makan ketupat dan rendang depan tv?...mari kita sama2 lihat quote yang aku ambik palg simple dlm wikipedia..

"
Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan
Aidiladha dan
Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam.

10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak awal sedikit
Hari Raya Aidil Fitri..."

Huu...srry aa klu pendek sangat...kalau nak panjang lagi, boleh aa saudara/i google sendiri kat tenet yer....anyway, AkOoo juGa nak menguCapkn "SELAMAT HARI RAYA AIDiLADhA KepADA UMAT ISLAM SELURUHNYA, X KIRA ANDA DIMANA..,SEMOGA DENGAN HADIRNYA AIDILADHA KALI INI, KITA LEBIH MEMAHAMI ERTI PENGORbaNAN yanG SEBENARNYA.."..

Monday, November 23, 2009

Kawen Oh Kawen



Ahad lepas, selesai sudehh kenduri kawen mmbe sesekolah, sepoli a.k.a habib...dulunya mamat nie terkenal dengan jolokan "raja Sauk" dikalangan mmbe2 aku...hahaha..apa yg dia sauk, ade la....general sikit...kekeke..anyway, berbalik kepada cerita lama, dulu si habib nie diantara kawan-kawan aku yg lain, dialah yg paling low profil (awek x dak)...tup2 tgk2 dia yg kawen dulu...hahaha..itulah dia yg irg tua2 kata, soal jodoh nie ditangan tuhan...kalau bercinta macam nak rak pon, tp kalau dah bukan jodoh,, haaiisshh..x kemana lew kamOoo..kekeke...semoga lu jadi suami yang mithali bro....chiow!...~lalalalal~

Tuesday, November 10, 2009

~..Berdoa..~


Untuk renungan teman-teman sekalian..;)


Rasulullah SAW pernah bersabda :

"Setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada)".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :

"Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Antara huraian Hadith di atas, bermaksud :

Jangan sesekali kita meninggalkan doa kepada kedua ibubapa baik samaada mereka masih hidup, ataupun sudah meningal dunia kerana sebagai anak, itulah antara salah satu kewajipan yang harus ditunaikan kita kepada mereka. Dan antara ganjaran yang dikurniakan Allah terhadap anak yang sentiasa mendoakan kesejahteraan ibu bapanya adalah Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa (sama ada yang masih hidup atau telah pergi) insyallah. Dan ingatlah wahai teman-teman, ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT. Maka janganlah kita menyakiti atau menyingung perasaan ibu bapa...

Digalakan kepada kita untuk ber
doa kepada Allah mengikut tertibnya..Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ....tadah tangan dan bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 Kita dan mereka2 yang banyak menolong kita..Insyallah..

Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris yang perlu digunakan....Cuma jangan lupa Doakan ibu bapa kita setiap hari..Rezeki yang datang dari Allah bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita dapat dari Allah (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..) InsyaAllah... Berusaha dan bertawakal kerana rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM, STPM, IJAZAH dan sebagainya, tapi cukup dengan hati yang tulus ikhlas dan doa kita untuk ibu dan bapa kita....

Bila-bila masa kita boleh mengangkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita, waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau malam, dimana saja tak kira waktu kerana, kasih sayang kedua org tua kita keatas kita juga tidak mengira waktu,.....Renung-renungkan lah wahai teman....


Sebarkanlah ilmu walaupun sebesar zarah.......

Sunday, November 8, 2009

Gratz to My fren~

Satu lagi perkara yg slalunya, kebanyakanya dan semestinya akan ditempuhi oleh setiap makhluk bernama manusia adalah perkahwinan...n aku teerdetik seketika ntk menulis karangan pendek yg x seberapa nie untuk sekali lagi menucapkan slamat pengantin baru kepada rakan aku, mista habib b halim yg akan melansungkn perkahwinanya x lama lagi..Slalunya kalau kita sendiri pegi kenduri kawen, mmg x terasa apa pon sebab niat utamanya untuk pegi makan jee kan? kekeke...but bila salah seorang rakan sendiri yg dh nak kawen, buat aku tpkir sejenak dan berkata.."dah tua rupanya akue niee..(walaupon umo br 23 tahun)" kekeke..prasan tol...

org lain aku x tahu aa kan, but aku, mmg itulah yang dipikirkan...terasa macam diri ni x sedaq yg masa sebenarnya berlalu dengan cepat skali...banyak lagi banda yg aku planning still x manjadi @ dapat @ laksanakan...tup2 dah lebey 3 org mmbe aku dh kawen....aiyooo...masing2 suda berkerjaya n mempunyai kehidupan yang sudah " agak stabil " but aku?...blaja pon x abes agi...hahahaha...dumb tol...pas 2 nak kena cari keja lagi..saving lagi n many more aa..itu x tambah agi ngan utang ptptn lagi yang nak kena bayaq...adoilaa....what to do??...ape yg boley aku wat, just stick to my life........dan berdoa je (disertakan skali dengan usaha yerk) yg Allah permudahkan urusan aku...n panjangkan umo agar sempat aku capai segala yg diplanning dan impikan...aminnn...

Tuesday, November 3, 2009

~~Demam lagiee!!!!~~

kali ni bukan demam biasa, but demam yg menjadi sumpahn budak2 ipta...demam final...makin dekat final makin demam lak rasanya. tapi yg lagi menambah ke"sengalan" nye tu, paper makin dekat, makin malas pulakk nak stady....wwhaddehell??!!!...wahai diri, rajinlah engkau dalam stady demi membalas jasa kedua org tua mu!!....n esok, aku akan start paper 1st final aku (PowerE)...harap2 @ insyallah bboley laaa nak jawap....usaha suda, tawakal jer laahhhh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...